Akaun Facebook Kena Block / Suspended


Semasa aku nak buka Facebook tadi aku terkejut sebab tetiba je dapat notis yang akaun telah di SUSPEND atau gantung. Kenapa ek? Baca punye baca apa yang ditulis oleh Facebook ni la kan. Rupanya diorang ada detect ada aktiviti-aktiviti yang mencurigan telah berlaku pada akaun Facebook aku tu. Diorang cakap mungkin Fishing Phishing telah dilakukan oleh orang lain terhadap akaun aku.

Boleh je nak aktifkan balik. Kena ikut langkah-langkah yang diorang sediakan. Ada empat langkah semuanya. Mula-mula 'security check', untuk ngesahkan kita ni bukan BOT. Keduanya 'verify account', untuk pastikan kita ni betul-betul pemilik akaun tersebut! Kemudian 'change password', perlu tukar password lain untuk elakkan perkara yang sama tidak berulang. Akhirnya 'restore account', akaun anda telah berjaya dan boleh digunakan sepenuhnya.

Langkah 1: Security Check / Semak keselamatan

Masukkan nombor yang diberikan ke dalam kotak dan hantar.

Langkah 2: Verify Account / Sahkan Akaun

Tekan 'identify photo of friends'. Di sini anda dikehendaki mengenalpasti nama kawan-kawan anda yang di tag pada gambar yang diberikan. Kalau ada yang tak dapat dikenalpasti boleh lah skip gambar tersebut.

Langkah 3: Change Password / Tukar Katalaluan

Masukkan kata laluan / password yang baru untuk akaun anda. 

Langkah 4: Restore Akaun / Kembalikan Akaun
Akaun anda akan dikembalikan kepada asal setelah semua langkah-langkah diatas telah diikuti.


**harap dapat membantu dalam masalah ini.
**klik gambar untuk resolusi yang jelas

5 comments:

Omar said...

pernah gak kena camni.. tapi nasib baik boleh recover.. salah satu faktornya, terlalu kerap add orang..

asfiedaimpiana said...

salam, hii i need ur add to post ur voucher k..

najib said...

satu yang paling semua lupa ialah SIGNOUT.ramai yang tutp facebook begitu saja,samaada kat cc atau laptop.Anda mesti sigout kerana akaun anda masih didalam talian sekurangnya selama sejam sebelum automatik ditutup.

lizz said...

aku memang jarang nk bukak FB if login kat lappy org lain or CC ke yg public punye...takut tak proper signout...mmg gini ar jadinyer.huhuhuhu

NOOR ASSHEKIEN Ramli said...

sye dh ikut cara diberikan tapi keluar
Sorry, this feature isn't available right now
An error occurred while processing this request. Please try again later.

Related Posts with Thumbnails